43 62 04 48
Man.-tors. 9:00 - 16:00
Fre. 9:00 - 14:00
✅ Væggelus | Effektiv bekæmpelse af væggelus

Væggelus – hvor kommer væggelusen fra og kan væggelus bekæmpes?

 

Væggelusen var på et tidspunkt mere eller mindre næsten helt udryddet i Danmark, men den stigende rejseaktivitet blandt danskerne har gjort, at væggelus igen er blevet mere og mere almindelige bekendtskaber i danske hjem.

 

Så vidt vides, findes der i omegnen af 70 forskellige arter af væggelus, men kun to af disse arter, nemlig den almindelige væggelus (Cimex lectularius) og den tropiske væggelus (Cimex hemipterus), er dem som foretrækker blod fra mennesker. En stor del af de øvrige arter af væggelus findes også i Danmark, men foretrækker fugle og flagremuse som blodgivere.


Hvis man kort skal beskrive væggelusen, så er det en tæge som er udstyret med ”snabel” som den bruger til at suge blod med. En voksen væggelus er 6-7 mm lang, meget flad, og farven på væggelusen kan varierer fra gullig og over til mørkebrun hvis der er tale om en sulten væggelus.

 

 

Hvad koster det at få bekæmpet væggelus?

 

 

 

Prisen for at få fjernet væggelus afhænger af hvor mange kvadratmeter du bor på, og hvilken boligform der er tale om.
Bor du i et normalt paracelhus, skal du regne med, at der skal to behandlinger til med ca. 2 ugers mellemrum.

Er der tale om en lejlighed i en beboelsesejendom, skal der 3 gange behandling til med 14 dages mellemrum.

 

 

 

Hvordan opdager man væggelus?

 

Væggelus holder oftest til hvor der er mennesker, eller steder hvor mennesker jævnligt vender tilbage til, og derfor oftest ved sovepladsen, altså i sengen. Væggelusen kan sagtens være at finde andre steder end i soveværelset, vi har blandt andet set
 

 

  • væggelus i skuffer og skabe
  • væggelus bag tapetet
  • væggelus i stikkontakter
  • væggelus bag paneler

- og mange andre mere eller mindre usandsynlige steder.

Typiske tegn på, at du har væggelus, er kløe i form af blærer (udslæt i slemme tilfælde), og hvis du er blevet bidt i løbet af natten. Et andet synligt tegn på væggelus er deres ekskrementer i form af indtørret blod, altså små pletter i hjørner og samlinger i sengen.


 

Hvor kommer væggelus fra?

 

Væggelus kan komme rigtig mange steder fra, men typisk, så har man dem med hjem hvis man har sovet ude, f.eks. ved

 

  • overnatning på hotel/motel
  • fra udlandsrejser
  • overnatning på vandrehjem

Det første man kan gøre for at undgå at få væggelus med hjem er, at man er opmærksom på tegn på væggelus der hvor man skal overnatte. Er der mørke pletter (blodrester) omkring revner og samlinger under sengen, ja så er der typisk tale om væggelus.

Der er ligeledes altid en god idé, at placerer kufferter og tasker i god afstand fra sovestedet, så væggelusene ikke får forvildet sig ind i disse.

Netop fordi, at man oftest får væggelus med hjem når man har overnattet ude, så er det en rigtig god idé, lige at tjekke sit sengetøj (hvis man har haft det med) og tøjet man har i sine kufferter eller tasker inden man tager det med ind i huset. Hvis man opdager væggelus i tøjet, så få tjekket alt tøj for forekomst af væggelus.

Hvis man opdager væggelus i sin hjembragte bagage, så skal det straks vaskes ved en temperatur på mere end 50 grader, alternativt kan man lægge det i fryseren i minimum to døgn. Begge metoder er ikke en garanti for, at væggelusene dør, men det vil de i de fleste tilfælde gøre.
 

 

Bekæmpelse af væggelus

 

Vi får rigtig mange spørgsmål der går på, om man selv kan bekæmpe væggelus, og der findes rundt omkring en lang række ”husråd” for bekæmpelse af væggelus, men ud over tøjvask/frysning, er der ikke rigtig nogle vi kan stå inde for.

Da en væggelus har en relativ lang livscyklus, så er det vigtigt, at man ikke blot får behandlet mod de synlige væggelus, men i høj grad også behandling af de æg som væggelusene har lagt. Dette kræver et vist kendskab til væggelus og ikke mindst viden om hvordan man finder både væggelusene og deres æg idet, at de ikke blot ligger synligt fremme, men derimod er klæbet fast i revner og sprækker og er svære at få øje på.

Hvis man ikke får det hele med, ja så går der ikke længe før man igen er plaget af væggelus. Netop af samme grund, så anbefaler vi, at bekæmpelse af væggelus som minimum dækker to behandlinger og i nogle tilfælde, kræver det tre behandlinger før alle væggelus er væk.

Væggelus har ikke noget at gøre med god hygiejne og orden at gøre, men rengøring og god orden i soveværelset gør, at man nemmere kan opdage væggelus og få sat en bekæmpelse af væggelus i gang i tide. Man kan altså med andre ord ikke vaske væggelus væk.

Der findes ganske vist nogle midler i handlen til bekæmpelse af væggelus, men da væggelus i meget stor udstrækning er resistente over for disse bekæmpelsesmidler, ja så kan de i bedste tilfælde være virkningsløse, og i værste tilfælde, ja så spredes væggelusene til resten af boligen eller hele beboelsesopgange pga. utilstrækkelig behandling. En forkert bekæmpelse af væggelus kan derfor have store omkostninger, især hvis man bor i beboelsesejendomme med mange lejligheder.

Hvis man konstaterer væggelus og man bor i et etagebyggeri, så har man pligt til, at meddele sin udlejer, administrator eller bestyrelse, at der forefindes væggelus, således, at der kan påbegyndes en behandling mod væggelus så hurtigt som muligt og inden de evt. spreder sig til øvrige lejemål.

Husk, jo før der bliver behandlet for væggelus, jo nemmere er det at få alle væggelusene væk.

Husk også, at væggelus ikke forsvinder af sig selv, væggelus skal bekæmpes og de skal bekæmpes rigtigt!

Hos ABB SkadedyrsService giver vi gerne et uforpligtende tilbud på bekæmpelse af væggelus, så ring til os og hør nærmere.



Vi kører ud fra:

København
Albertslund
Vedbæk

Har du spørgsmål omkring skadedyr og bekæmpelse af skadedyr, så står vores eksperter klar til at besvare dine spørgsmål



Spørg eksperterne


Ring til os på 43 62 04 48 og få et super godt tilbud!
Vi er klar ved telefonen frem til kl. 16 i dag.